PRIMĂRIA MUNICIPULUI SUCEAVA
CABINET PRIMAR
BILANŢUL ANULUI 2007 ÎN FUNCŢIA DE PRIMAR AL MUNICIPIULUI SUCEAVA
PRINCIPALE REALIZĂRI:
 

1. Infrastructură, lucrări de investiţii

1.1 - A fost demarat proiectul ISPA în valoare de 52,6 milioane Euro, privind reabilitarea reţelelor de apă potabilă, de canalizare şi a staţiei de tratare epurare, precum şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în Burdujeni sat şi Iţcani.
1.2 - Au fost reabilitate 10 puncte termice precum şi reţelele primare şi secundare aferente, finanţarea în valoare de aproximativ 10 milioane Euro a fost asigurată de la guvern
1.3 - S-au realizat lucrări de reparaţii străzi, reparat trotuare în valoare de aproximativ 4 milioane euro(conform anexei 1), in zona centrala s-au montat pavele.
1.4 - Este în curs de finalizareproiectul de alimentare cu apa din sursa Berchisesti a cartierului Burdujeni,lucrarea fiind inceputa in luna mai anul 2006,avind o valoare de aproximativ 2 milioane euro.
1.5 - A fost licitată Ruta ocolitoare a Municipiului Suceava în valoare de 67 milioane Euro, pe traseul E85- Moara- Mihoveni-Pătrăuţi-E85-Siret, care va prelua şi traficul de pe DN 576 dinspre Vatra Dornei, lucrări care vor demara în anul 2008.
1.6 - Au fost demarate demersurile pentru reabilitarea strazii „Cernauti”, municipalitatea va reabilita retelele de apa si canalizare, iar finanţarea se va face din Obligaţiuni Municipale
1.7 - A fost aprobata prin hotarire de guvern, alimentarea cu apa si canalizare a strazilor Grigore Al.Ghica si Biruintei din Itcani, lucrare care este în curs de realizare.
1.8 - A fost aprobataasocierea Municipiului Suceava cu E-ON GAZ, pentru aducerea gazului metan în cartierul Burdujeni sat, lucrare care începe în primara lui 2008.
1.9 - Este în curs de realizare un cimitir nou pe dealul Teodoreni, din cartierul Burdujeni, fiind aprobaţi indicatorii tehnici-economici şi executată licitaţia, lucrările vor fi demarate în anul 2008
1.10 - A fost modernizat Patinoarul Artificial, prin amenajarea pistei şi schimbarea instalaţiei de frig, pe baza de freon, lucrare care a costat aproximativ 8(opt) miliarde lei vechi.
 
2.Transport
- Au fost modernizate şi semaforizate6(şase) intersecţii in municipiul Suceava: semaforul de la Mc’Donalds; intersectia din Burdujeni(sens giratoriu+semafor); intersectie Maraton, George Enescu-Obcini; intersectie Curcubeu-George Enescu; semaforizarea intersectiei Marasesti-Zamca şi a intersecţiei Mircea Damaschin- Calea Unirii- Amurgului
- S-areabilitat podul de pe strada Plevnei din Burdujeni sat.
- S-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea staţiilor de autobuz din Municipiul Suceava
 
3.Locuinte
- Sunt in curs definalizare şi recepţie 72 deapartamente prin ANL, in strada Privighetorii, Primăria asigurând utilităţile necesare, apartamentele vor fi repartizate la începutul anului viitor.
- Au fost licitate alte 80 apartamente prin ANL, ce vor fi construite in zona Metro, lucrarile vor demara la începutul anului 2008
- Au fost prinse în lista de sinteze alte 80 apartamente în etapa a doua, prin ANL, tot în zona Metro care vor fi finanţate în anul 2008.
- Se lucrează la un bloc de locuinţe cu 40 de apartamente prin ANL, pentru chiriaşii evacuaţi din casele naţionalizate.
- Au fost realizate 20 de locuinte prin mansardare, locuinte care au fost repartizate la inceputul anului 2007
- Au demarat lucrările pentru finalizarea blocurilor 20,21,22; la intrarea in municipiul Suceava dinspre Falticeni, acestea vor fi finalizate in anul 2008.
- Sunt in curs de finalizare 4 (patru) locuinţe sociale pe strada slt.Turturică din Iţcani.
 
4.Modernizare piete
-Au demarat lucrarile de modernizare a Bazarului, fiind modernizat un prim tronson, lucrări care vor dura 3(trei) ani si vor costa aproximativ 3(trei) milioane euro.
- Am aprobat indicatorii tehnico – economici pentru modernizarea aleei comerciale din Piaţa George Enescu.
 
5.Lucrari edilitare, de infrumusetare a orasului si dezvoltarea comertului
- Au fost aprobati indicatorii tehnico-economici de modernizare a parcului central la 16 miliarde lei vechi, jumatate din suma speram sa fie obtinuta de la Agentia Fondurilor de Mediu.
- Au fost realizate lucrări de marcare a străzilor, semnalizarea luminoasă a trecerilor de pietoni
- S-au vopsit bordurile si structurile metalice a podurilor de peste riul Suceava, din Burdujeni si Itcani, de asemenea si de peste pasarelele din cartierele mentionate.
- S-au plantat mii de arbusti, zeci de km de gard viu, sute de mii de flori, s-au pus ghivecede flori la stilpi, care de flori pe spatii verzi, suporti metalici cu ghivece de flori etc.
- S-au montat peste 1000 de steaguri cu tricolorul si U.E.
- Au fost începute lucrările de renovare şi amenajare a lucrărilor pentru microprimărie în fosta clădire a Cinematografului din Burdujeni, care va fi finalizată în anul 2008.
- Am creat conditii pentru deschiderea hipermaketurilor Kaufland, Sellgros şi Carrfour, în prezent se lucrează la deschiderea mall-urilor,,Galeria’’şi ”IuliusMall”, care va fi unul din cele mai mari din tară, creându-se in acest fel mii de locuri de munca pentru suceveni si un comert civilizat.
 
6.Invatamint
Am alocat invatamintului preşcolar şi şcolar suma de peste 3(trei) milioane euro, bani proveniti de la bugetul propriu si de la bugetul de stat, pentru lucrari de reparatii curente, capitale constând în reabilitări şarpante, timplarie termopan; reparaţii instalatii sanitare şi de incalzire, precum şi investiţii de anvergură cum ar fi:
6.1 - S-a renovat bazinul de innot acoperit de la Scoala generala nr.3, care a costat aprx. 15 miliarde lei vechi, din care 10 (zece) miliarde au fost obtinute de la bugetul de stat, astazi bazinul fiind unul din cele mai moderne din aceasta categorie din tara.
6.2 - S-au modernizat sălile de sport de la Colegiul Naţional ,,Petru Rareş’’şi Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu’’
6.3 - S-au demarat lucrările pentru extinderea şi modernizarea a trei grădiniţe: grădiniţa nr. 16, din Burdujeni, str. Tineretului ; grădiniţa nr.9 de pe strada Baladei, din Burdujeni; grădiniţa ,,Prichindelul’’ de pe strada AL. Cel Bun. La aceste grădiniţe se vor amenaja mansarde.
6.4 - S-au demarat lucrările pentru construcţia unei grădiniţe noi la standarde europene cu program normal, cu6 (şase ) săli de clasă, vestiare, grupuri sociale şi sanitare, la parter, etaj plus mansardă, pe strada Slătioarei, din cartierul Obcini
6.5 - A fost reabilitata cladirea Scolii postliceale ,din curtea scolii generale nr.8 din Cartierul George Enescu, lucrare care a costat 5 (cinci) miliarde lei vechi, jumatate fiind suportata de la bugetul de stat.
6.6 - A fost aprobata o sala de sport noua la Scoala generala nr. 9”Ion Creanga”, in cartierul Obcni cu o capacitate de 150 locuri, licitaţia urmând a avea loc în prima decadă a lunii ianuarie 2008.
6.7 - A fost demarată extinderea cu un corp de clădire a Colegiului Naţiuonal ,,Petru Rares’’, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici, se lucrează la proiectare, fiind primiţi în acest sens bani de la guvern
6.8 - A fost demarată extinderea Colegiului Naţiuonal ,,Spiru Haret’’, s-au primit bani de la guvern în acest sens, iar în în aceste zile are loc desfăşurarea licitaţiei de execuţie.
6.9 - A fost aprobată construirea unei săli de educaţie fizică şi sport, laColegiului Naţiuonal ,,Ştefan cel Mare’’
6.10 - A fost reabilitată în totalitate (înlocuit acoperiş, tâmplarie, grupuri sociale, instalaţii încălzire etc), grădiniţa cu program prelungit ,,Guliver’’ din cartierul Georege Enescu, unde au fost 8(opt) miliarde lei vechi.
 
7.Sanatate si Protectie sociala
- S-au aprobat pentru Spitalul Judetean Suceava aprox 4 (patru) miliarde lei vechi, pentru reabilitarea unor sectii cu infrastructura deteriorata
- S-au acordat 10.000 de abonamente gratuite partial si total pentru pensionari, pentru elevi şi studenţi la transportul public local.
- Au fost sarbatorite 105cupluri care au implinit 50 ani de casatorie acordindu-se la fiecare cuplu cite 2.000.000 lei vechi
 
8.Culturasi Relatii externe
- Am realizat proiectul de reabilitare a cinematografului „Modern”,care va fi modernizat la începutul anului 2008 , si va fi noua Casa de Cultura a municipalitatii.
- Am infiintat Directie Culturala in cadrul Primariei, cu compartimente de teatru, orchestra de muzica populara si clasica si cinematografie.
- S-au acordat de la bugetul local peste 6(şase) miliarde lei vechi pentru finalizarea construirii de biserci in Municipiul Suceava, plus alte 10 miliarde lei vechi de la bugetul de stat, din care 8,5 miliarde la catedrala.
Pe total la catedrala s-au alocat in acesti ani peste 10 miliarde lei vechi, de la bugetul local si de stat.
- S-a realizat un contact permanent cu organizaţiile non guvernamentale,în special cu Fundaţia „Ana” şi Asociaţia „Juventus” cu care am organizat mai multe evenimente cu ocazia sărbătorilor de iarnă când s-au împărţit peste 10(zece) mii de cadouri, inclusiv de Ziua Copilului;
- Am organizat Zilele Sucevei si Revelioane in aer liber cu artisti de marca din domeniul muzicii usoare si populare din Romania.
- La Primaria Municipiului Suceava, a avut loc in acest an, întilniri cu ambasadori din ţări importante ale Uniunii Europenesi dinalte ţări.
- Am primit delegaţii oficiale din Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Israel, Ucraina, Moldova.
 
9.Sport
 
- Am finanţat toate activităţile sportive din municipiu: handbal, rugby, hochei, box, atletism etc.,echipa de handbal
- echipa de handbal revenind in divizia nationala fiind clasată la sfârşitul turului pe un loc care permite participarea într-o cupă europeană .
- echipa de fotbal FC ” Cetatea Suceava”, care este neînvinsă în liga a III a fiind la 10(zece) puncte înaintea celei de a doua clasate, cu şanse reale de a reveni la eşalonul doi fotbalistic, de unde a retrogradat în vara
- echipa de rugby a rămas în divizia naţională
 
10.Proiecte demarate cu finantare europeana si din surse proprii:
 
Am depus la Regiunea de dezvoltare Nord est, trei proiecte finanţabile prin Planul Operaţional Regional 2007-2013, în valoare de 103 milioane euro, respectiv:
1). Axa 1.1 - ,,Reabilitare urbană şi socială în zona N-Est a orşului (Cernăuţi-Burdujeni-Iţcani)’’ în valoare de 40.000.000 euro.
2). Axa 2.1 - ,,Drum ocolitor DN2-DJ 208A -DN 29’’, pe ruta E 85- Ipoteşti- Tişăuţi- Salcea, privind devierea traficului greu spre Botoşani şi Dorohoi, în valoare de 38.000.000
3). Axa 5.1 - ,,Restaurarea Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a zonei de protecţie a acesteia’’, pentru care s-a primit de la guvern suma de 32 (treizeci şi două) miliarde lei vechi pentru pregătirea aplicaţiei tehnice;valoarea proiectului fiind de 25.000.000 euro
 
 
Au fost demarate următoarele proiecte, care sunt decisive pentru dezvoltarea Municipiului:
10.1 - Proiectul ISPA privind reabilitarea si extinderea retelelor de apa si canalizare,reabilitare a statiilor de tratare si epurare,in valoare de 44,5milioane euro, care va fi implementat in perioada 2007-2010, fiind in curs de finalizare licitatiile pe cele trei componente, suma de 37 milioane euro fiind nerambursabila.
10.2 - Proiectul de realizare a „Rutei ocolitoare nr.1Suceava”, pe traseul E85-Moara-Mihoveni-Patrauti-spre Siret, care a fost aprobat prin hotarire de guvern, in valoare de 67 milioane euro, fiind asigurata finantarea pentru anul 2007, in valoare de 150 m iliarde lei vechi, cu termen de finalizare in anul 2010.
10.3 - Proiectul „Gropi ecologice”, care va fi finantat din fonduri de coeziune pina in anul 2009, in parteneriat cu Consiliul Judetean si alte primarii, in anul 2007 am obtinut de la A.D.S. Suceava, suprafata de 22,5 ha teren in zona com. Moara.
10.4 - Proiectul „Utilitati si mediu la standarde europene” la care avem alocate 10,8(zece virgula opt)milioane euro din total proiect si care vor fi folosiţi în anul 2008.
10.5 - Proiectul „Ruta ocolitoare 2”,in valoare de aprox.15 milioane euro cu realizare in anii 2008-2009, pe traseul E85-Bosanci-Ipotesti-Salcea,spre Botosani.
10.6 - Proiectul de realizare a unui „Spital judetean de urgenta” la Suceava, in valoare de 91,5 milioane euro, fiind aprobaţi indicatorii tehnico-economici prin hotarire de guvern, HG nr.1018/28,08,2007, în prezent se lucrează la proiectare, spitalul de la Suceava fiind declarat pilot în cadrul proiectului naţional.
10.7 - Au fost demarate proiectulpentru construirea unui,,Complex de Afaceri” (un mini World Tred Center), pe locul actualului stadion, ne propunem sa realizam o cladire cu 15(cincisprezece etaje) cu un hotel inclus de minim 4(patru) stele, este în faza de finalizare Planul Urbanistic Zonal.
10.8 - Am demarat procedurile pentru construire a unui Complex Sportiv la Suceava, in spate la Metro, pe o suprafata de 12 hectare, unde intentionam sa construim un stadion de fotbal, un bazin olimpic si o sala polivalenta, fiind în curs de transfer prin Ordonanţa de Urgenţă terenul de la Staţiunea de Cercetăti Agricole.
10.9 - A fost demarat proiectul privind emisiunea de ,,Obigatiuni municipale” în valoare de 50.000.000 lei RON, pentru cofinantarea acestor proiecte, fiind selectată banca cu care vom lucra în urma licitaţiei organizate de municipalitate, respactiv Dexia Komunalkredit AG7BT Securities.
 
CELE MAI MARI NEREALIZĂRI:
 
- Nuam restituit proprietatile la legea 10/2001;247/2005; cu toate eforturile depuse nu am reusit transferul de teren la municipalitate de la guvern
- Nu s-a realizat un studiu de trafic şi de fluidizare a circulaţiei precum şi amenajarea de parcări în Municipiul Suceava, deşi este demarat în acest sens, un proiect cu finanţare europeană, pe colaborare transfrontalieră cu regiunea Cernăuţi.
- Nu a fost actualizat Planul Urbanistic Generlal si Planurile Urbanistice Zonale, creându-se în acest fel sincope în activitatea de urbanism, în acest an au fost alocate 15(cinsprezece) miliarde lei vechi în acest sens.
 
Ion Lungu
Suceava, februarie2008
Inchide