Raportul Primarului pe 2006

Situatia veniturilor si a cheltuielilor 2006

• În 2006, învăţământul sucevean a avut parte de cele mai mari investiţii din perioada de după 1989, Primăria alocând 63,5 miliarde de lei vechi pentru acest sector

• Municipiul Suceava a beneficiat în acest an de aproximativ 90 de miliarde de lei vechi de la Guvern, suma alocată fiind cu mult mai mare faţă de cea din 2005 Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Raportul de activitate pentru anul 2006.

Acest raport este de fapt o listă a reuşitelor din anul care tocmai se încheie, reuşite concretizate în proiecte şi investiţii în infrastructura municipiului, în domenii precum învăţământ, transport public local, cultură, sănătate, asistenţă socială sau sport.
„Anul 2006 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru Primăria municipiului Suceava, de după Revoluţie, datorită faptului că au început să se concretizeze proiecte lansate cu ani în urmă”, a precizat primarul Ion Lungu, referindu-se la activitatea instituţiei pe care o conduce.
Potrivit acestuia, anul 2006 a însemnat în primul rând investiţii de 80 de miliarde de lei vechi pentru lucrări de asfaltare, acţiuni desfăşurate în toate cartierele municipiului Suceava. Astfel, în acest an, s-au asfaltat prin reabilitarea covoarelor asfaltice străzile Staţiunii, Victoriei şi Bistriţei, din cartierul Obcini, strada Dionisie Pară, din Zamca, strada Aurel Vlaicu, din Iţcani, strada Tineretului, din Burdujeni, şi strada Zorilor, din cartierul George Enescu, în timp ce pe alte 41 de străzi s-au efectuat reparaţii prin plombări. Investiţiile în reabilitarea străzilor din oraş, făcute în ultimii doi ani, au totalizat 180 de miliarde de lei vechi, adică ceva mai mult de 5 milioane de euro.
Fondul locativ al municipiului Suceava s-a îmbogăţit, în 2006, cu 20 de locuinţe provenite din mansardarea a două blocuri situate pe străzile Grigore Ureche şi Nicolae Iorga, în acest an fiind demarate şi lucrările de construire a şase blocuri prin ANL, fapt care va însemna 63 de apartamente noi. Tinerii suceveni, cu vârste sub 35 de ani, au beneficiat de repartizarea a 170 de loturi pentru ridicare de case, în cartierul Tineretului din Burdujeni, în zona dealului Teodoreni.
Lucrarea ce se va concretiza în alimentarea cu apă din sursa Berchişeşti a cartierului Burdujeni a fost efectuată în proporţie de 40%, conducta de alimentare fiind deja montată până în cartierul Iţcani, în zona Selgros. Guvernul a aprobat deja indicatorii tehnico-economici pentru o altă investiţie importantă în reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă, a canalizării, în extinderea celor două reţele şi în reabilitarea staţiei de epurare. Costurile acestui proiect, care va demara în 2007, sunt de 45 de milioane de euro, dintre care 33 de milioane grant de la Uniunea Europeană, 4,5 milioane de la Guvern şi 6,8 milioane de euro dintr-un credit bancar. Un alt proiect de anvergură, aprobat deja, este realizarea unei rute ocolitoare pentru municipiul Suceava, prin Moara, Mihoveni şi Pătrăuţi.
Consolidarea versantului de nord-est a costat 40 de miliarde de lei vechi, Primăria Suceava contribuind numai cu un sfert din această sumă, restul de 30 de miliarde fiind alocate de la Guvern. Municipalitatea a beneficiat în 2006 şi de o serie de studii urbanistice, puse în practică prin aportul financiar al investitorilor care intenţionează sau au construit supermarket-uri în Suceava. • Transportul public local din Suceava a fost reorganizat în vederea eliminării haosului din trafic

Sectorul care a beneficiat de cea mai mare sumă de investiţii din perioada de după 1989 este învăţământul. Astfel, 63,5 miliarde de lei vechi au fost investiţi pentru reparaţii în şcolile şi grădiniţele din Suceava. Guvernul a alocat 5,2 miliarde de lei vechi pentru lucrările de reparaţii ale bazinului de înot acoperit de la Şcoala cu clasele I-VIII nr.3, în timp ce elevii Şcolii nr.11 beneficiază de nouă sală de sport, cu 150 de locuri.
Transportul public local a fost reorganizat astfel încât 10.000 de suceveni, pensionari, elevi, studenţi, persoane cu handicap de să beneficieze de reduceri ale costului abonamentelor. De asemenea, au fost achiziţionate 30 de autobuze noi, marca Iveco, investiţie de aproximativ 60 de miliarde de lei vechi, fapt care a permis reducerea numărului de microbuze maxi-taxi de la 101, la 30 de maşini plus 10 rezerve.
În domeniul culturii, una dintre cele mai importante realizări este transferul de la Ministerul Culturii, la Primăria Suceava, a Cinematografului „Modern”, ce va fi transformat într-un centru cultural al municipiului. Fostul cinematograf din Burdujeni a fost cumpărat în vederea transformării lui în sediu pentru câteva birouri ale Primăriei.
Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” a primit o finanţare de 900 de milioane de lei vechi, pentru reparaţii capitale în secţiile de Oftalmologie şi Chirurgie. Primăria a sprijinit, în 2006, şi activităţile sportive ale cluburilor din oraş, alocând aproximativ 14 miliarde de lei vechi, în special pentru echipele de fotbal, de handbal, de rugby, dar şi pentru box, volei sau hochei.


Primarul Ion Lungu a ţinut să precizeze că 2006 este anul în care Guvernul României a alocat una dintre cele mai consistente sume pentru municipiul Suceava. Este vorba despre 90 de miliarde de lei pentru proiecte ale Primăriei Suceava, efectuate în acest an sau care vor demara în 2007.

22 Decembrie 2006

Inchide